[O2] Dystans w O2. Czy ktoś zakładał?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jabar1975
    RS
    • 2006
    • 3331

Zamieszczone przez MiKruS
    Ja mam 18-ki, wiec na zime troche srednio - poza tym samochod bedzie seria, wiec zaden wiejski tuning nie wchodzi w gre...
    18tki zmieniaja sprawe. co do tego co jest a co nie wiejskim tuningiem to kazdy ma swoje zdanie - IMO dystanse to jest jeden z elementow WT :diabelski_usmiech
    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

Jab, dlaczego ? bo nie seryjne ? uzasadnij please.Bo na tej samej zasadzie wymiana silentblokow na lepsze to tez bedzie WT.

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

It was joke z wiejskim tuningiem - jakby ktos zbyt serio moje slowa odebral...

W kazdym razie moj osobisty poglad jest taki, ze RS jest juz jednym z tych aut do ktorych nie powinno sie dawac felg innych niz fabryczne.

Na mobile.de ktos sprzedaje RS-a na chyba 19-kach od Audi - felgi wypas, z pewnością duzo drozsze i lepsze niz Skodowskie, ale dla mnie to auto wyglada jak smietnik - yghhh :x
        Po prostu taki mam poglad na sprawe...

Co do dystansow, to jest IMHO ledwie zauwazalne, kosmetyczne poprawienie tego co fabryka ewidentnie spieprzyla - czyli wcisnela felge w srodek auta, jak w starym Citroenie BX... :?

No chyba, ze ktos chce "dopieprzyc" jakis grubasny dystans, to wtedy lipa panie...
        TDI 205PS

Komentarz

MiKruS, a mierzyles ile masz miejsca do krawedzi ?u mnie sprawe idealnie zalatwialy dystanse 10mm - opona byla rowno z nadkolem. No ale musialem je wywalic bo bez pierscienia centrujacego sie nie da jezdzic. Pomijam fakt sporadycznego obtarcia...

Jesli masz mniej niz 15mm to dupa - dopiero od 15mm masz dystanse z pierscieniami centrujacymi. Jesli mniejsze to tylko przelotowe, a tu masz problem bo masz oryginalne alu i do nich nie da sie dolozyc dodatkowego pierscienia centrujacego.

Jakbys mial jakies AEZ np to bierzesz sobie przelotowy np 10mm do tego pierscien centrujacy i wszystko pieknie razem wspolgra. A tak to masz taka sama sytuacje jak ja. Albo masz miejsce na tyle w nadkolu zeby dac min 15mm albo kola wystaja poza obrecz

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

Co do dystansow, to jest IMHO ledwie zauwazalne, kosmetyczne poprawienie tego co fabryka ewidentnie spieprzyla - czyli wcisnela felge w srodek auta, jak w starym Citroenie BX...

No chyba, ze ktos chce "dopieprzyc" jakis grubasny dystans, to wtedy lipa panie...
            Michał, tylko zwróć uwagę, że jak dasz za cienki to nie będzie miał kołnierza, a nie wiem czy to jest bezpieczne.....A z kołnierzem zaczynają się chyba IMO od 15mm..
            Nie wiem czy ktoś robi np. 10mm z kołnierzami....wydaje mi się , że nie.

Komentarz

Zamieszczone przez arci9
              10mm z kołnierzami....wydaje mi się , że nie
              nie robi bo sie nie da. Zauwaz ze tuleja na piascie ma ksztal zwezajacego sie walca i po porstu musi byc min 15mm zeby mialo sie na czym trzymac z tym pierscieniem. Albo inaczej, zobacz w swoich dystansach w srodku jak jest wyprowfilowany otwor - on nie jest takiej samej srednicy na calej dlugosci

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Dzieki za Wasze uwagi - są bardzo cenne, bo temat dystansow jest mi raczej obcy... ops:

Jak odbiore auto, to bede wtedy kombinowal dokladnie - na razie chodzi mi po glowie wlasnie dystans 15mm...
                TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                  RS
                  • 2004
                  • 2007

Zamieszczone przez lec
                  Albo inaczej, zobacz w swoich dystansach w srodku jak jest wyprowfilowany otwor - on nie jest takiej samej srednicy na calej dlugosci
                  To się zgadza, zresztą jak je zciągnę to dokłądnei się przyjże

Komentarz

MiKruS, siedzie wlasnie w ASO i sprawdzilem sobie na RS'ie jak to wyglada. Ta salonowa jest na 17" i tam spokojnie wsadzisz 15mm dystanse i powinno byc ok (mierzylem palcem jedynie), 17mm tez powinno wejsc ale nie wiem czy kola by sie daly rade schowac, ale za obrys by jeszcze nie wystawaly IMO.

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

lec, Dzieki za info! Czyli w 18-ce bedzie to samo.

Jaki kolor tej salonowej? Blue Race czy czarny?
                      TDI 205PS

Komentarz

BlueRace. 18" tez jest na 225 oponie ? takie samo ET ?

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Zamieszczone przez lec
                          18" tez jest na 225 oponie ? takie samo ET ?
                          W sumie to nie wiem.
                          Optycznie tylko wydaje mi sie, ze jest mniej wiecej to samo... Pytanie czy mniej czy wiecej... 8)
                          TDI 205PS

Komentarz

no IMO nie moze byc i na 18" bedzie mniej miejsca, kwestia jak szeroka jest ta opona na tych fabrycznych 18", ale w koncu siedze w ASO to sie zaraz dowiem :P

Komentarz

• MiKruS
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7976

Wlasnie sprawdzilem - kapeć jest 225/40

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 07 14:50 ]
                              I ET jest tez 35 przy 17-kach i 18-kach

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 07 14:51 ]
                              Wiec to samo.
                              TDI 205PS

Komentarz

• Jabar1975
                                RS
                                • 2006
                                • 3331

I ET jest tez 35 przy 17-kach i 18-kach
                                na pewno?
                                Wydawalo mi sie ze skoda ma ET 54 przy felgach fabrycznych - mowa o 17" sputnik (nie wiem jak jest dokladnie w rs'ie)
                                Zmiana felg na ET 35 daje wlasnie efekt pokrycia sie kola z krawedzia auta "na styk" Oczywiscie ten sam efekt mozna uzyskac stosujac dystans 19mm (zakladam ze szerokosc felgi jest ta sama czyli 7,5" bo tyle skoda miala)*

tak to mniej wiecej powinno wygladac

Co do dystansow to mam do nich dystans :diabelski_usmiech - zawsze jest to jeden element wiecej i to miedzy kolem a piasta - wiec mam rezerwe do tego typu rozwiazan. Oczywiscie jesli nie chce sie zmieniac felg (zreszta calkiem fajnych w RSie) to pewnie trzeba zaryzykowac i zalozyc dystans.

*a moze jest dokladnie na odwrot? nie mam samochodu wiec ciezko mi stwierdzic.

Komentarz

• MiKruS
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7976

Cholera - w złe dane spojrzalem. Odwoluje, to co napisalem o ET35 - sorry.

Nie wiem jakie jest... Moze ktos ma jakies sprawdzone info?
                                  TDI 205PS

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

jw.

Komentarz

ja sprawdzilem jak bylem w Skodzie jeszcze i powiedziano mi ze jedyna roznica to profil opony - czyli tak jak napisales Mikrus. Bylem zdzwiony ale przyjalem do wiadomosci.

Komentarz

• MiKruS
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7976

Zamieszczone przez Jabar1975
                                        jw.
                                        Okej, Sputniki mają ET54, ale nie mamy pewnosci ile ET mają felgi do RS. Mogą miec troche inne - nie muszą, ale mogą.

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 07 19:52 ]
                                        Kurna szukam w necie i nic q.wa nie moge znalezc na temat tego ET... :evil:

Jabar - wyglada na to, ze te Sputniki maja 7 cali szerokosci.
                                        Podobnie jest z Zenithami 17" do RS-a.

A juz 18-ki mają szerokosc 7,5". Czyli jednak jest jakas roznica...
                                        TDI 205PS

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

wyglada na to, ze te Sputniki maja 7 cali szerokosci.
                                          Podobnie jest z Zenithami 17" do RS-a.
                                          chyba rzeczywiscie tak jest....

pytanie tylko w ktora strone te 0,5 cala wiecej poszlo na zewnatrz czy do srodka?

znajac skode to pewnie w "dupy strone"
                                          szkoda ze takie fajne felgi maja a wogole ich nie eksponuja tylko takie schowane do srodka jakby sie wstydzili.

MiKruS, wydaje mi sie ze pisales ze dystanse chciales dac na tyl, a co z przodem? ze wzgledu na trakcje w zakretach chyba tez warto by "sie poszerzyc" ?

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

pytanie tylko w ktora strone te 0,5 cala wiecej poszlo na zewnatrz czy do srodka?

znajac skode to pewnie w "dupy strone"
                                            szkoda ze takie fajne felgi maja a wogole ich nie eksponuja tylko takie schowane do srodka jakby sie wstydzili.
                                            Powiem Ci, ze wczoraj przegladalem foty na mobile.de i jest szansa, ze chyba jednak 18-ka troche bardziej jest wysunieta na zewnatrz niz 17-ka. Nie jestem tego pewien, ale troche tak to jednak wyglada...

MiKruS, wydaje mi sie ze pisales ze dystanse chciales dac na tyl, a co z przodem? ze wzgledu na trakcje w zakretach chyba tez warto by "sie poszerzyc" ?
                                            Chyba nie mam az takich wymagan, zeby poprawiac fabryczną trakcje Rski. Poza tym przod stoi juz dosc szeroko, ze wysuniecie go mogloby nie wygladac zbyt dobrze.
                                            TDI 205PS

Komentarz

• KruPin
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 517

Slyszalem, ze przegiecie z dystansem moze wywolac efekt MR2/S2000, czyli trzyma sie zajeb...cie, az nie pusci, a wtedy zostaje zdrowaśka :twisted: Ale mysle, ze to przesada :lol:

Co do dystansów, to mam info od Maria Q.: ul. Chłodna 45, p. Jan Biernacki (pod 50tke, z wąsem ) - dystanse aluminiowe H&R, na miejscu mozna przymierzyc, wiec IMO problemu nie ma. Dobierze sie cos... :wink:
                                              Forum Leasing.pl

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

nie sledziłem całego tematu więcprzepraszam z góry jak ktoś to już powiedział ale przy zmniejszaniu et mogą wystąpić wibracje , rezonans na samochodzie , coś takiego jak przy nie wyważonygh kołach. poza tym każde pół cala poszerzenia felgi powoduje usztywnienie /stwardnienie/ opony co na naszych drogach niestety.............. :diabelski_usmiech

oczywiście wszystkie te tezy są tylko moimi (i nie tylko :wink: ) wymysłami i od razu mówię że nie zamierzam wdawać się w dyskusje ze wszystkowiedzącymi .
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Ayu
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 4154

Odgrzewam kotleta bo dla mnie istotne. Do seryjnych Craterisów chcę założyć dystanse, na obie osie. W Megane II miałem H&R (ale kuźwa drogie są). Dwa pytania: na tył 20 czy 15 mm na stronę a na przód 15 czy 10mm? No i oprócz H&R możecie coś polecić? Za wszelkie sugestie dziękuję.

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

jaki masz rozmiar i et tych felg?
                                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...