Zamieszczone przez MiKruS
[O2] Dystans w O2. Czy ktoś zakładał?
Zwiń
X
-
18tki zmieniaja sprawe. co do tego co jest a co nie wiejskim tuningiem to kazdy ma swoje zdanie - IMO dystanse to jest jeden z elementow WT :diabelski_usmiechnasza droga: www.wpzs.pl
-
-
lec
Jab, dlaczego ? bo nie seryjne ? uzasadnij please.Bo na tej samej zasadzie wymiana silentblokow na lepsze to tez bedzie WT.
Komentarz
-
It was joke z wiejskim tuningiem - jakby ktos zbyt serio moje slowa odebral...
W kazdym razie moj osobisty poglad jest taki, ze RS jest juz jednym z tych aut do ktorych nie powinno sie dawac felg innych niz fabryczne.
Na mobile.de ktos sprzedaje RS-a na chyba 19-kach od Audi - felgi wypas, z pewnością duzo drozsze i lepsze niz Skodowskie, ale dla mnie to auto wyglada jak smietnik - yghhh :x
Po prostu taki mam poglad na sprawe...
Co do dystansow, to jest IMHO ledwie zauwazalne, kosmetyczne poprawienie tego co fabryka ewidentnie spieprzyla - czyli wcisnela felge w srodek auta, jak w starym Citroenie BX... :?
No chyba, ze ktos chce "dopieprzyc" jakis grubasny dystans, to wtedy lipa panie...
TDI 205PS
Komentarz
-
-
lec
MiKruS, a mierzyles ile masz miejsca do krawedzi ?u mnie sprawe idealnie zalatwialy dystanse 10mm - opona byla rowno z nadkolem. No ale musialem je wywalic bo bez pierscienia centrujacego sie nie da jezdzic. Pomijam fakt sporadycznego obtarcia...
Jesli masz mniej niz 15mm to dupa - dopiero od 15mm masz dystanse z pierscieniami centrujacymi. Jesli mniejsze to tylko przelotowe, a tu masz problem bo masz oryginalne alu i do nich nie da sie dolozyc dodatkowego pierscienia centrujacego.
Jakbys mial jakies AEZ np to bierzesz sobie przelotowy np 10mm do tego pierscien centrujacy i wszystko pieknie razem wspolgra. A tak to masz taka sama sytuacje jak ja. Albo masz miejsce na tyle w nadkolu zeby dac min 15mm albo kola wystaja poza obrecz
Komentarz
-
Michał, tylko zwróć uwagę, że jak dasz za cienki to nie będzie miał kołnierza, a nie wiem czy to jest bezpieczne.....A z kołnierzem zaczynają się chyba IMO od 15mm..Zamieszczone przez MiKruSCo do dystansow, to jest IMHO ledwie zauwazalne, kosmetyczne poprawienie tego co fabryka ewidentnie spieprzyla - czyli wcisnela felge w srodek auta, jak w starym Citroenie BX...
No chyba, ze ktos chce "dopieprzyc" jakis grubasny dystans, to wtedy lipa panie...
Nie wiem czy ktoś robi np. 10mm z kołnierzami....wydaje mi się , że nie.
Komentarz
-
-
lec
nie robi bo sie nie da. Zauwaz ze tuleja na piascie ma ksztal zwezajacego sie walca i po porstu musi byc min 15mm zeby mialo sie na czym trzymac z tym pierscieniem. Albo inaczej, zobacz w swoich dystansach w srodku jak jest wyprowfilowany otwor - on nie jest takiej samej srednicy na calej dlugosciZamieszczone przez arci910mm z kołnierzami....wydaje mi się , że nie
Komentarz
-
lec
MiKruS, siedzie wlasnie w ASO i sprawdzilem sobie na RS'ie jak to wyglada. Ta salonowa jest na 17" i tam spokojnie wsadzisz 15mm dystanse i powinno byc ok (mierzylem palcem jedynie), 17mm tez powinno wejsc ale nie wiem czy kola by sie daly rade schowac, ale za obrys by jeszcze nie wystawaly IMO.
Komentarz
-
lec -
lec
no IMO nie moze byc i na 18" bedzie mniej miejsca, kwestia jak szeroka jest ta opona na tych fabrycznych 18", ale w koncu siedze w ASO to sie zaraz dowiem :P
Komentarz
-
na pewno?Zamieszczone przez MiKruSI ET jest tez 35 przy 17-kach i 18-kach
Wydawalo mi sie ze skoda ma ET 54 przy felgach fabrycznych - mowa o 17" sputnik (nie wiem jak jest dokladnie w rs'ie)
Zmiana felg na ET 35 daje wlasnie efekt pokrycia sie kola z krawedzia auta "na styk" Oczywiscie ten sam efekt mozna uzyskac stosujac dystans 19mm (zakladam ze szerokosc felgi jest ta sama czyli 7,5" bo tyle skoda miala)*
tak to mniej wiecej powinno wygladac
Co do dystansow to mam do nich dystans :diabelski_usmiech - zawsze jest to jeden element wiecej i to miedzy kolem a piasta - wiec mam rezerwe do tego typu rozwiazan. Oczywiscie jesli nie chce sie zmieniac felg (zreszta calkiem fajnych w RSie) to pewnie trzeba zaryzykowac i zalozyc dystans.
*a moze jest dokladnie na odwrot? nie mam samochodu wiec ciezko mi stwierdzic.nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
lec
ja sprawdzilem jak bylem w Skodzie jeszcze i powiedziano mi ze jedyna roznica to profil opony - czyli tak jak napisales Mikrus. Bylem zdzwiony ale przyjalem do wiadomosci.
Komentarz
-
Okej, Sputniki mają ET54, ale nie mamy pewnosci ile ET mają felgi do RS. Mogą miec troche inne - nie muszą, ale mogą.Zamieszczone przez Jabar1975jw.
[ Dodano: Czw 05 Kwi, 07 19:52 ]
Kurna szukam w necie i nic q.wa nie moge znalezc na temat tego ET... :evil:
Jabar - wyglada na to, ze te Sputniki maja 7 cali szerokosci.
Podobnie jest z Zenithami 17" do RS-a.
A juz 18-ki mają szerokosc 7,5". Czyli jednak jest jakas roznica...TDI 205PS
Komentarz
-
-
chyba rzeczywiscie tak jest....Zamieszczone przez MiKruSwyglada na to, ze te Sputniki maja 7 cali szerokosci.
Podobnie jest z Zenithami 17" do RS-a.
pytanie tylko w ktora strone te 0,5 cala wiecej poszlo na zewnatrz czy do srodka?
znajac skode to pewnie w "dupy strone"
szkoda ze takie fajne felgi maja a wogole ich nie eksponuja tylko takie schowane do srodka jakby sie wstydzili.
MiKruS, wydaje mi sie ze pisales ze dystanse chciales dac na tyl, a co z przodem? ze wzgledu na trakcje w zakretach chyba tez warto by "sie poszerzyc" ?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Powiem Ci, ze wczoraj przegladalem foty na mobile.de i jest szansa, ze chyba jednak 18-ka troche bardziej jest wysunieta na zewnatrz niz 17-ka. Nie jestem tego pewien, ale troche tak to jednak wyglada...Zamieszczone przez Jabar1975pytanie tylko w ktora strone te 0,5 cala wiecej poszlo na zewnatrz czy do srodka?
znajac skode to pewnie w "dupy strone"
szkoda ze takie fajne felgi maja a wogole ich nie eksponuja tylko takie schowane do srodka jakby sie wstydzili.
Chyba nie mam az takich wymagan, zeby poprawiac fabryczną trakcje Rski. Poza tym przod stoi juz dosc szeroko, ze wysuniecie go mogloby nie wygladac zbyt dobrze.Zamieszczone przez Jabar1975MiKruS, wydaje mi sie ze pisales ze dystanse chciales dac na tyl, a co z przodem? ze wzgledu na trakcje w zakretach chyba tez warto by "sie poszerzyc" ?TDI 205PS
Komentarz
-
-
Slyszalem, ze przegiecie z dystansem moze wywolac efekt MR2/S2000, czyli trzyma sie zajeb...cie, az nie pusci, a wtedy zostaje zdrowaśka :twisted: Ale mysle, ze to przesada :lol:
Co do dystansów, to mam info od Maria Q.: ul. Chłodna 45, p. Jan Biernacki (pod 50tke, z wąsem
) - dystanse aluminiowe H&R, na miejscu mozna przymierzyc, wiec IMO problemu nie ma. Dobierze sie cos... :wink:
Komentarz
-
-
nie sledziłem całego tematu więcprzepraszam z góry jak ktoś to już powiedział ale przy zmniejszaniu et mogą wystąpić wibracje , rezonans na samochodzie , coś takiego jak przy nie wyważonygh kołach. poza tym każde pół cala poszerzenia felgi powoduje usztywnienie /stwardnienie/ opony co na naszych drogach niestety.............. :diabelski_usmiech
oczywiście wszystkie te tezy są tylko moimi (i nie tylko :wink: ) wymysłami i od razu mówię że nie zamierzam wdawać się w dyskusje ze wszystkowiedzącymi
.
O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
jaki masz rozmiar i et tych felg?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
ops:
Komentarz